Meierijstad Makelaardij

Nieuwsoverzicht


NVM Open Huizen Dag Zaterdag 1 oktober

NVM Open Huizen Dag Zaterdag 1 oktober

28 september 2022

Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 oktober van 11:00u tot 15:00u bent u van harte welkom om zonder afspraak bij onze deelnemende woningen te komen kijken!

Jan van Amstelstraat 62, Schijndel

Lariestraat 35A, Gemonde

Serenadeweg 10, Rosmalen

Zandvliet 9, Veghel

Hoofdstraat 139, Schijndel

Visven 617, Veghel

 

Heeft u ook al onze advertentie gezien van de NVM Open Huizen Dag in de Mooi Schijndel krant van woensdag 28 september? Mis de krant zeker niet en kijk snel op pagina 17!


Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022

21 september 2022

‘Betaalbaar wonen’ is het motto van het kabinet. Tijdens Prinsjesdag zijn er allerlei nieuwe financiële plannen voor 2023 aangekondigd. Maar welke voorstellen zijn er en wat betekent dat voor jou als woningeigenaar? Vereniging eigen huis schreef er dit een handig artikel ove wat je *hier* kunt lezen.


Kan een makelaar optreden voor zowel de koper als verkoper van een huis?

Kan een makelaar optreden voor zowel de koper als verkoper van een huis?

24 augustus 2022

Nee. De verkopend makelaar behartigt alleen de belangen van de verkoper. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper.


Vanaf 2026 hybride warmtepomp of variant verplicht bij vervanging cv-ketel

Vanaf 2026 hybride warmtepomp of variant verplicht bij vervanging cv-ketel

18 mei 2022

Het kabinet kondigde 17 mei aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid.

Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.

Je kunt het hele persbericht lezen op de site van de NVM.


Rookmelders verplicht van 1 juli 2022

Rookmelders verplicht van 1 juli 2022

13 april 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Wat betekent dit voor jou?

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelder plicht geldt al jaren in nieuwbouw woning. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt.

Maar welke melders zijn geschikt?
Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm.


Automatische concepten

Is een mondelinge koopovereenkomst rechtsgeldig?

29 december 2021

Nee, een koopovereenkomst voor de aanschaf van een woning door een particuliere koper moet altijd schriftelijk worden aangegaan. Dit zogenoemde schriftelijkheidsvereiste – sinds 2003 per wet bepaald – dient ter bescherming van de koper. Juich dus niet te vroeg!

Dankzij de schriftelijke koopovereenkomst wordt exact duidelijk welke afspraken zijn gemaakt, zodat hierover geen discussie kan ontstaan. Het schriftelijkheidsvereiste beschermt de consument-koper en consument-verkoper.

Bij mondelinge overeenstemming tussen een particuliere verkoper en particuliere koper is er geen sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst. Dit is pas het geval als de overeenkomst door zowel de verkoper als koper is ondertekend.


Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar!

Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar!

24 december 2021

Het team van Meierijstad Makelaardij wens je fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Aan- of verkoopplannen besproken tijdens het kerstdiner?
Wij denken graag met je mee!

073-5442100
info@demakelaarvanhier.nl


Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022

Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022

10 december 2021

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning (of ander vastgoed) een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven.

Eveneens is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden per 1 januari 2022. Oftewel, als een woning (of ander vastgoed) te koop wordt aangeboden op Facebook, Insta of funda dan zal het label erbij vermeld moeten worden. Indien dit niet het geval is dan kan de verkoper of verhuurder een boete krijgen.

Energielabel kwijt?

Op de website EP-online.nl kan eenvoudig worden nagegaan of er een definitief label is afgegeven voor het vastgoedobject en welke label-letter dat betreft. Eigenaren van woningen kunnen daarnaast de pdf van het energielabel downloaden vanuit MijnOverheid. Meer informatie hierover vindt u hier terug: https://www.logius.nl/actueel/energielabel-woning-inzien-op-mijnoverheid.